Tadilat kelimesinin sözlük anlamı, “değişiklik” olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu değişiklik kimi zaman yeni bir yapıyı, oluşumu ortaya çıkarırken kimi zaman onarım, yani tamirat işlemlerini kapsar.
Buna göre kişiler ihtiyaçları doğrultusunda Ev, İş yeri ve Fabrika alanlarını yenilemek için tadilat yaparken bazen de eskiyen, kullanım işlevini yerine getirmeyen yapılar için de tadilata ihtiyaç duyarlar.
Ev ve iş yerleri için tadilat işlemleri bazı noktalarda benzerliğe sahip olsa da iş yerlerinin büyüklüğü ve kullanım amacına göre belirgin farklılıklar da içermektedir.
Ev tadilatı genellikle boya, badana işlemleri, mutfak, banyo tesisatı gibi tamirat işlemlerini de kapsarken İş yerlerine yapılacak olan tadilatlarda iş yerinin kuruluş amacına göre yanmaya dayanıklı boyalara, yüksek kimyasal ve mekanik direnç isteyen, ağır yüke dayanıklı zemin kaplamalarına ihtiyaç duyulur.
1. Hangi tadilat işlerinin yapılması gerektiği, ev veya iş yeri ihtiyaçları doğrultusunda tespit edilir.
2. Tadilat işlerini tamamlama maliyeti hesaplanır ve bütçe belirlenir.
3. Tüm tadilat-tamirat süreçleri için rasyonel bir zamanlama planı çıkarılır.
4. Tadilat için gerekli olan tadilat malzemeleri tedarik edilir. Yapılarda istenen verimi alabilmek için bu aşamada kaliteli malzeme seçimi yapmak son derece önemlidir.
5. Tadilat süreçlerine başlanır ve zaman çizelgesine göre ilerlenmesi sağlanır.